Google Cardboard

Wat is Google Cardboard?

Google Cardboard is een virtual reality (VR) en tevens augmented reality (AR) concept ontwikkeld door Google. De bijbehorende VR bril maakt gebruik van de mobiele telefoon van de gebruiker. Het platform, genoemd naar zijn vouwbare kartonnen VR bril, is bedoeld om op kosten-efficiënte manier de interesse en ontwikkeling voor VR en AR te stimuleren. Gebruikers kunnen hun eigen bril bouwen van simpele en goedkope onderdelen volgens instructies van Google of er eentje kopen van een derde partij. Het concept is bedacht door twee ingenieurs van Google: David Coz en Damien Henry. Zij ontwikkelden het platform tijdens hun ‘vrije tijd voor innovatie’. Het werd geïntroduceerd tijdens de Google I/O in 2014. Tot op eind januari 2016 waren er 5 miljoen Cardboard brillen verstuurd en zijn er meer dan 1000 applicaties voor ontwikkeld.

Google Cardboard in ongemonteerde staat

Google Cardboard in gemonteerde staat

Montage & Werking

Hier ziet u een afbeelding van de Google Cardboard ongemonteerd (afbeelding 1) en volledig gemonteerd (afbeelding 2)
De Google Cardboard is opgebouwd uit simpele, goedkope onderdelen. Het concept en de instructies zijn ontworpen door Google maar er is geen officiële producent of verkopende partij voor deze karntonnen VR bril. Google heeft de lijst van onderdelen, de tekeningen en de bouwinstructies vrijgegeven zodat gebruikers zelf hun Google Cardboard kunnen maken. De VR bril bestaat uit een stuk karton gesneden in een bepaalde vorm met 45 mm focale lenzen, magneten of gemagnetiseerd tape, een elastiekje en een NFC tag. Gebaseerd op deze specificaties maakt Google het mogelijk voor derde partijen om diverse varieties in massa te produceren.

Als de Cardboard eenmaal in elkaar gezet is, kan er in de achterkant van de VR bril een smartphone geschoven worden en deze wordt op zijn plaats gehouden door de elastieke band. Een app geschikt voor Google Cardboard deelt vervolgens het scherm in twee delen. Het beeld wordt twee keer, voor elk oog eens, getoond op het scherm van de smartphone. Met een kleine correctie in de beelden resulteert dit in een stereoscopisch beeld met diepte.

In de eerste versie van Cardboard pasten mobiele telefoons met schermen tot 140 mm en maakten gebruik van magneten voor navigatie. Voor deze magneten was echter wel een kompas-sensor in de telefoon vereist. De volgende versie van de Cardboard ondersteunt smartphones met een scherm tot 150 mm en biedt navigatie door middel van het triggeren van een interactie met het touchscreen zodat de Cardboard met meer apparaten werkt. Tijdens lancering van deze versie werd tevens een app voor iOS uitgebracht zodat het concept ook voor iPhone-gebruikers beschikbaar kwam.

JUMP

Jump is een platform voor virtual reality film-makers, ontwikkeld door Google. Net als Google gedaan heeft met de Google Cardboard ontwikkelden zij specificaties voor een 360 graden camera setup van 16 camera’s en gaf deze vrij aan het publiek. GoPro was er al snel bij als partner om een ‘rig’ te bouwen met hun eigen camera’s. Jump ondersteund echter in principe elke camera. Als het materiaal eenmaal is geschoten wordt de VR video opgebouwd uit de diverse beelden en gestitched door de software van Jump. De uiteindelijke video kan bekeken worden met de steeoscopische VR versie van Youtube in combinatie met een VR bril zoals Google Cardboard, Zeiss VR One of Gear VR.

HOE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? NEEM CONTACT MET ONS OP!