Stereoscopie

Wat is Stereoscopie?

Stereoscopie is een techniek voor het creëren of verbeteren van de illusie van diepte in een afbeelding door middel van stereoptie voor binoculair zicht. Het woord stereoscopie is afgeleid van het Griekse woord στερεός (stereos) dat ‘stevig’ of ‘vast’ betekent, en het woord σκοπέω (skopeo) dat ‘kijken’ of ‘zien’ betekent. Elk stereoscopisch beeld wordt een stereogram genoemd. Oorspronkelijk werd met een stereogram een set van twee afbeeldingen bedoeld die bekeken konden worden met een stereoscoop.

Wat is stereoscopie

De meeste methoden voor stereoscopie gaan uit van twee net van elkaar verschillende afbeeldingen, waarvan één voor het linker oog en één voor het rechter oog. Deze tweedimensionale afbeeldingen worden door het brein gecombineerd zodat de illusie van 3D ofwel diepte ontstaat. Deze techniek verschilt van de techniek die in 3D schermen gebruikt wordt.

Virtual Reality maakt gebruik van stereoscopie in VR brillen. Actieve VR brillen zoals de Oculus Rift bevatten twee schermen, voor elk oog één, met voor de ogen bolle lenzen. Niet-actieve VR brillen zoals Zeiss VR One, Homido en Google Cardboard maken gebruik van het scherm van de smartphone van de gebruiker als scherm. Voorwaarde is dan wel dat er apps gedownload worden die geschikt zijn voor VR. Het voordeel van niet-actieve VR brillen is dat de bril niet op een computer aangesloten hoeft te worden en overal en altijd een virtuele beleving gestart kan worden.

HOE KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? NEEM CONTACT MET ONS OP!